Industriële toepassingen zijn niet meer weg te denken

Hoe zou uw huis zijn als alle industriële toepassingen er niet meer zijn? De afzuigkap, afwasmachine, magnetron en wasdroger, allemaal voorbeelden van deze toepassingen. Ze maken het leven makkelijker. Zonder deze toepassingen gaan we terug naar de middeleeuwen. Ploeteren op de was, de afwas in een teiltje water, schoon schurend met zand, uw eten koken boven een houten vuurtje. Gelukkig is dat allemaal verleden tijd. Nu kan alles!Daarmee wordt de vraag anders: wat zou u nog uitgevonden willen hebben om uw leven nog fijner en makkelijker te maken? Industrial & Manufacturing voorzien in een aantal producten, die niet meer weg te denken zijn. Tegelijkertijd zijn ze bezig met innovatie en technieken om te verbeteren. De veranderingen zetten we voor u uiteen, zodat u kunt vinden wat u zoekt!<br/>

Kiezen voor een veilige rookgasafvoer: werking & keuzetips

Industrie & fabricage Blog

Een goede rookgasafvoer is van cruciaal belang

Het installeren van een goede rookafvoer voor cv-installaties op gas of een gashaard is van cruciaal belang om een veilige woonsituatie te creëren. Toch blijkt het in de praktijk vaak lastig om als woningeigenaar de juiste beslissing te maken voor een geschikt type rookafvoersysteem voor gashaarden of cv-installaties die op ga werken. Het beste kun je advies inwinnen bij een erkende en ervaren installateur, die precies weet welk systeem in jouw situatie het meest geschikt is. Om je op weg te helpen bij de keuze voor een professionele rookgasafvoer, hebben we de belangrijkste mogelijkheden voor je in kaart gebracht. Maar eerst kort iets over de werking van rookgasafvoersystemen.

Hoe werkt een rookgasafvoerinstallatie?

Installaties voor de afvoer van rookgassen bestaan doorgaans uit een rvs buizensysteem, dat meestal - vanuit veiligheidsoverwegingen - dubbelwandig is. Het afvoersysteem kan binnenshuis worden aangebracht, maar ook aan de buitenzijde van de woning. Bepalend zijn het type gasinstallatie dat je hebt (zoals een cv-installatie, een gashaard, houtkachel of pelletkachel) en de plek waar de installatie zich in huis bevindt. Rookgasafvoerinstallaties hebben altijd meerdere buizen die zorgen dat schadelijke rookgassen, zoals koolmonoxide en kooldioxide, veilig naar buiten worden geleid. Doorgaans wordt hierbij gebruikgemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem. Deze zorgt er niet alleen voor dat CO2-gassen en rook naar buiten gedreven worden, maar zuigt tegelijkertijd lucht aan. Dit helpt om de verwarming efficiënter te laten werken.

Welke type rookgasafvoersysteem moet ik kiezen?

Er valt qua rookgasafvoerinstallaties genoeg te kiezen. We bespraken al de optie van een buizensysteem binnenshuis of een afvoer die langs de buitenmuur loopt. Daarnaast zijn er nog meer opties. Zo kan er geopteerd worden voor een afvoer die via het dak naar buiten loopt. Meestal wordt hiervoor gekozen als er op zolder of op een bovenverdieping een cv-installatie staat. Maar ook bij pelletkachels, combiketels en andere installaties is afvoer via een dakdoorvoerpan een standaardoplossing. Als alternatief kunnen rookgassen ook via de gevel naar buiten geleid worden. Hiervoor bestaat een speciaal afvoerkanaal, namelijk de geveldoorvoer. Een andere keuzemogelijkheid is om een standaard afvoer te plaatsen die automatisch werkt of te kiezen voor een motorisch aangestuurde mechanische ventilatie. Veel huiseigenaren kiezen voor de laatste mogelijkheid, omdat deze aanpak via een mechanische trekkende kap zorgt voor de beste afvoer en aanvoer van lucht. Ten slotte zijn er nog speciaal ontworpen dakdoorvoersystemen voor huizen die energieneutraal zijn, ofwel nul-op-de-meter woningen (zogenoemde NOM-woningen) en voor huizen die voorzien zijn van een rieten dak. Vraag bij jouw installatiebedrijf goed na welke keuzemogelijkheden er in jouw specifieke situatie zijn en wat de uiteenlopende oplossingen kosten. Realiseer je dat, los van de prijs, de belangrijkste factor in het keuzeproces de veiligheid is!

Delen  

27 december 2019